16 stycznia 2018

Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz

Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu we współpracy z Izbą Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach po raz pierwszy w tym roku szkolnym jest pomysłodawcą i organizatorem Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.


Etap wojewódzki turnieju odbył się 5 stycznia 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach. Tematem konkursu były „Potrawy z drobiem w roli głównej”. Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej – testu i praktycznej, gdzie zadaniem ucznia było wykonanie 3 porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem drobiu według własnej inwencji. Jury obradowało pod przewodnictwem przedstawiciela Kuratorium Oświaty w Katowicach oraz pana Dawida Pietrasza szefa kuchni Lepione w Katowicach. Oceniało m.in. smak potraw, aranżacje talerza, prawidłowość wykorzystywanych technik kulinarnych oraz ład i porządek w miejscu pracy.
W turnieju wzięło udział 11 uczniów kształcących się w zawodzie kucharz klas programowo najwyższych zasadniczej szkoły zawodowej ze szkół:
– Zespół Szkół Nr 7 w Tychach
– Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu
– Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu
– Zespół Szkół „Cogito” w Siemianowicach Śląskich
– Zespół Szkół Nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu
– Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach
– Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy
– Zespół Szkół Usługowo-Rzemieślniczych w Bytomiu
– Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach

Laureaci etapu wojewódzkiego turnieju mają szansę zakwalifikowania się do etapu ogólnopolskiego. Są to: Marian Glenszczyk – uczeń Zespołu Szkół Nr 7 w Tychach – I miejsce, który przygotował perliczkę na sosie z marakui z zieloną posypką i czekoladową pianką, placuszki z buraka, selera i marchewki. Sandra Jagła – uczennica Zespołu Szkół „Cogito” w Siemianowicach Śląskich – II miejsce – pierś z kaczki z grzybową kaszą pęczak z oliwą natkową i sosem malinowym i wytrawną gruszką. Karolina Nowicka – uczennica Zespołu Szkół Usługowo-Rzemieślniczych w Bytomiu – III miejsce – udko z gęsi confit z czerwoną kapustą, sosem piernikowo-śliwkowym i polewką z kaszy jaglanej.
Nagrodzonym gratulujemy i życzymy powodzenia w eliminacjach ogólnopolskich, które odbędą się w dniach 23-25 kwietnia 2018 r. Regulamin i terminarz Turnieju jest dostępny na stronie www.zsspoz.pl