24 maja 2018

Finał I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

W Zabrzu odbył się finał I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Celem turnieju było pogłębianie wiedzy i umiejętności uczniów, rozwijanie ich zainteresowań oraz pasji kucharskich. Organizatorami turnieju był Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu oraz Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Temat zmagań turniejowych były „Potrawy z drobiu w roli głównej”. Śląski Kurator Oświaty w Katowicach Urszula Bauer oraz Prezydent Miasta Zabrze Małgorzata Mańka-Szulik objęły imprezę Patronatem Honorowym.


Turniej został umieszczony w wykazie turniejów, obwieszczony komunikatem Ministerstwa Edukacji Narodowej, co pozwoliło uczniom uzyskać zwolnienia z części egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie, które zdają po zakończeniu nauki w szkole. Zwolnienia dotyczą zarówno egzaminów przed CKE, jak i czeladniczych.

Turniej przebiegał w trzech etapach. Najpierw w szkołach w całej Polsce odbyły się eliminacje szkolne, które pozwoliły wyłonić najlepszych uczniów do kolejnego etapu. Kolejnym etapem były eliminacje okręgowe, spośród których wyłoniono do finału najlepszych 14 uczestników.

Trwający przez 3 dni turniej ogólnopolski obejmował najpierw cześć pisemną – testową, która pozwoliła sprawdzić wiedzę z technologii gastronomicznej oraz wyposażenia zakładów gastronomicznych. Test sprawdzał też podstawową rachunkowość w branży gastronomicznej. W drugim dniu, w pracowni Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu odbyła się część praktyczna polegająca na wykonaniu przez każdego uczestnika zakąski wegetariańskiej oraz dania zasadniczego z zastosowaniem mięsa drobiowego. Rywalizacja jest ogromna, a poziom wysoki – oceniał Mieczysław Kucharski – przewodniczący komisji turnieju. Oceniano pomysłowość potraw, ich smakowitość, zgodność z zadaniem turniejowym, wykonanie dodatków skrobiowych i witaminowych. Uczniowie mogli zdobyć również punkty za ekspedycję, organizację miejsca pracy i przestrzeganie zasad bhp. Komisja miała bardzo trudne zadanie. Konfidowane udka kacze, knedelki nadziewane szpinakiem, przystawki o finezyjnym dizajnie, to tylko niektóre propozycje potraw wykonanych przez uczniów.

W wyniku rywalizacji najlepszymi uczniami – kucharzami zostali:

I miejsce – Sandra Jagła z Zespołu Szkół „Cogito” z Siemianowic Śląskich,

II miejsce – Marian Glenszczyk z Zespołu Szkół nr 7 z Tychów,

III miejsce – Kacper Szot z Zespółu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Tarnowa.

Laureaci do części praktycznej przygotowywani byli przez nauczycieli kształcenia praktycznego w pracowni szkolnej.

Wręczanie nagród, dyplomów, pucharów i medali odbyło się w trzecim dniu turnieju w Łaźni Łańcuszkowej – zabytkowym obiekcie miasta Zabrze podczas uroczystego zakończenia. W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele Kuratorium Oświaty w Katowicach, zastępca Prezydenta Miasta Zabrze, przedstawiciele rzemiosła oraz pracodawcy. Imprezę wsparły również firmy, którym organizatorzy serdecznie dziękują.

Nagrodzonym gratulujemy i życzymy powodzenia w dalszej edukacji lub pracy zawodowej oraz rozwijaniu swoich talentów kulinarnych.