26 czerwca 2018

Smaki międzywojennej Polski w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach

„Nie zginęła! Mimo wrogich burz!” – pod takim hasłem 7 czerwca 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach odbyła się uroczysta akademia             z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. W uroczystości uczestniczyli m.in. dyrektor Delegatury Kuratorium Oświaty w Bytomiu, przedstawiciele organu prowadzącego szkołę, pracodawcy – partnerzy szkoły.

Po części literacko-historycznej ilustrującej drogę Polski do niepodległości uczestnicy odbyli niecodzienną, kulinarną podróż w czasie przygotowaną przez uczniów klasy gastronomicznej na temat: „Smaków międzywojennej Polski”. Całość wystąpienia uzupełniały fotografie kawiarni, hoteli,  reklamowanych artykułów  spożywczych z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Uczniowie podzielili się wiedzą na temat ulubionych potraw Józefa Piłsudskiego, który „szalał za jajecznicą, nie znosił bigosu, kawy, lubił mocną i słodką herbatę, domowy, kruchy placek z masą śliwkową i zapiekaną pianką na wierzchu.” Prezentacji towarzyszyła degustacja potraw przygotowanych zgodnie z upodobaniami Marszałka.