13 kwietnia 2018

Poznaj nasze zawody w Branżowej Szkole I stopnia nr 4 w Zespole Szkół nr 7 w Tychach

Poznaj nasze zawody w Branżowej Szkole I stopnia nr 4 w Zespole Szkół nr 7 w Tychach

Możliwość zdobycia kwalifikacji w zawodzie kucharz oraz fachu cukiernika oferuje Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 w Tychach w Zespole Szkół nr 7 zwana Szkołą Dobrego Smaku. Szkoła ta szczyci się wieloletnią tradycją – powstała w 1949 roku jako Technikum Przemysłu Browarniczego. Dzięki profesjonalnej kadrze dydaktycznej oraz praktykom zarówno tym krajowym, jak i zagranicznym absolwenci BSI nr 4 znajdują zatrudnienie nie tylko w kraju, ale również za granicą.

Szkoła położona jest z dala od miejskiego zgiełku, otoczona zielenią w pobliżu atrakcji turystycznej znajdującej się na Szlaku Zabytków Techniki – Browaru Obywatelskiego. Jednocześnie bliskość dworca autobusowego oraz dworca PKP umożliwiają dogodny dojazd dla uczniów zarówno z Tychów, jak i z sąsiadujących miejscowości.

Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Współczesne cukiernie wyposażone są w nowoczesny sprzęt (ubijarki, piece cukiernicze, sprzęt do dekoracji tortów angielskich i in.), dlatego też osoba pracująca na tym stanowisku oprócz umiejętności pieczenia ciast i sporządzania deserów z różnych stron świata musi nauczyć się sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych, posiadać wiedzę z zakresu obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej, a także znać zasady podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej, aby w przyszłości samemu móc zarządzać własną cukiernią.

Natomiast kucharz to zawód, w którym wymagany jest nie tylko warsztat rzemieślniczy związany z przyrządzaniem potraw kuchni świata, ale również zmysł artystyczny, który pozwala na stworzenie kulinarnego dzieła. Podczas nauki zawodu uczeń poznaje zasady sporządzania potraw i napojów, przechowywania żywności, tworzenia i wykorzystywania receptur na potrawy i napoje. Uczy się też czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów oraz zdobywa wiedzę z zakresu podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej.

W Barometrze zawodów 2017 dla miasta i powiatu Tychy zarówno kucharze, jak i cukiernicy wymienieni zostali wśród zawodów deficytowych, co oznacza, że pracodawcy poszukują pracowników posiadających kwalifikacje w tym zawodzie i proponują im podjęcie pracy w  wyuczonym zawodzie.

Uczniowie BSI nr 4 umiejętności zawodowe zdobywają w systemie kształcenia dualnego, czyli nie tylko na zajęciach lekcyjnych, ale również w czasie praktyk, odbywanych w renomowanych cukierniach i restauracjach, zarówno na rynku krajowym (Hotel Monopol***** w Katowicach, Hotel Piramida***** w Tychach, restauracja Stadionova) jak i za granicą (w ramach funduszy unijnych).

Praktyki zagraniczne, których odbycie proponuje się uczniom, pozwalają im na zdobycie dodatkowych kompetencji zawodowych i językowych podczas pracy w deserowniach i restauracjach renomowanych hoteli m. in. na Teneryfie. Szkoła na realizację projektów mobilności otrzymała dofinansowanie w wysokości ponad 1 mln euro, a w zeszłym roku zostaliśmy wyróżnieni otrzymując Kartę Jakości Mobilności w Obszarze Kształcenia i Szkolenia Zawodowego w Programie Erasmus+, która potwierdza wysoką jakość zagranicznych praktyk organizowanych przez ZS7.  Absolwenci Szkoły Branżowej I Stopnia będą mieli możliwość kontynuowania nauki w Szkole Branżowej II Stopnia i przystąpienia do egzaminu maturalnego.

O wysokim poziomie szkoły i jakości jej pracy świadczą m. in. takie sukcesy uczniów jak I miejsce w Wojewódzkim Konkursie na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik oraz I miejsce w Wojewódzkim Konkursie na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz w roku szkolnym 2017/2018, uczestnictwo naszych absolwentów – aktualnych szefów kuchni w jury konkursów organizowanych przez szkołę.

Szkoła posiada nowoczesne pracownie: cukierniczą i piekarską, w których oprócz podstawowych urządzeń takich jak piece cukiernicze czy ubijarki znajdziemy również temperówkę do czekolady, aeratory, lampy karmelowe i sprzęt do karmelu, agregat z końcówkami do uzyskania efektu zamszu z płynnej czekolady. W roku szkolnym 2018/2019 planowana jest również gruntowna modernizacja pracowni technologii gastronomicznej.

Nasza szkoła zapewnia uczniom wszechstronny rozwój, nie tylko kształtując ich umiejętności zawodowe, ale również kompetencje personalne i społeczne poprzez organizację wielu ciekawych przedsięwzięć takich jak: akcje krwiodawstwa, Dzień Talentów, Tydzień Zdrowia.

Branżowa Szkoła I stopnia w Zespole Szkół nr 7 w Tychach

  1. Browarowa 1a, 43-100 Tychy

tel. 32 227-36-32

http://zs7tychy.republika.pl/