1 marca 2018

XXIII edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik – etap wojewódzki

W dniach 17-18 stycznia 2018 roku w Branżowej Szkole I Stopnia nr 4 Gastronomicznej w Sosnowcu oraz Cukierni – Piekarni „Maciuś” Sp. j. M. D. M. Nawalkowski w Sosnowcu odbył się wojewódzki etap XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Po eliminacjach szkolnych do etapu wojewódzkiego zgłosiło się 8 uczniów z 5 szkół branżowych z Chorzowa, Katowic, Zabrza, Lublińca i Tychów. Uczestnicy turnieju walczyli o tytuł najlepszego cukiernika województwa śląskiego. Tematem przewodnim tegorocznych zawodów był „Powiew wiosny”. W pierwszym dniu turnieju odbył się etap praktyczny polegający na złożeniu i udekorowaniu tortu, wykonaniu bankietówek oraz figurek marcepanowych. Prace uczniów oceniane były przez komisję, w skład której weszli: przewodniczący Andrzej Jerzy Mróz z Kuratorium Oświaty w Katowicach, przedstawiciele pracodawców branży cukierniczej – Damian Nawalkowski, Jarosław Dudek, Ireneusz Madej oraz nauczyciele: Magdalena Malcherczyk, Agnieszka Nawrat, Joanna Żebrowska.

W drugim dniu turnieju zawodnicy sprawdzili swoją wiedzę teoretyczną rozwiązując test. Po  podliczeniu punktów przez komisję z etapu praktycznego i teoretycznego, wszyscy zebrali się na uroczystym podsumowaniu i ogłoszeniu wyników turnieju.

W uroczystości wzięli udział zaproszeni goście m.in.: przewodniczący Rady Miasta Sosnowca Wilhelm Zych wraz z radnymi, przedstawiciele Cechu Rzemiosł Różnych Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Sosnowcu Zofia Mrozińska i Janusz Ryniewicz, przedstawiciele Kuratorium Oświaty w Katowicach, Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości z Katowic, pracodawcy oraz sponsorzy turnieju. Wszyscy uczestnicy mogli podziwiać wytwory pracy młodych mistrzów cukiernictwa.

Zwycięzcą tegorocznego etapu wojewódzkiego została: Aleksandra Łukaszewska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach, drugie miejsce zajęła Karolina Ignacek z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, trzecie Małgorzata Ledwoń
z Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu. Uczestnicy i zwycięzcy turnieju otrzymali dyplomy, nagrody i upominki ufundowane przez sponsorów: Cech Rzemiosł Różnych Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Sosnowcu, Firmę Master Martini Polska producenta surowców spożywczych dla cukiernictwa i piekarstwa, Cukiernię – Piekarnię „Maciuś” Sp. j. M. D. M. Nawalkowski oraz miesięcznik „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy wiedzy, umiejętności, pomysłów, a zwycięzcom życzymy powodzenia w eliminacjach ogólnopolskich, które odbędą się we Wrocławiu.

Cukiernik
bdr
bty
bdr
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bty
bdr
bdr
bdr
bdr
bdr