5 września 2018

Program edukacyjny 5 porcji zdrowia w szkole

27 sierpnia rozpoczęły się zapisy do programu edukacyjnego „5 porcji zdrowia w szkole”. Jego wprowadzenie wynika z potrzeby edukacji w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat. Program skierowany jest do II i III klas szkół podstawowych w całej Polsce. Patronat nad nim objęło m.in. Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Rzecznik Praw Dziecka oraz wiele renomowanych instytucji zajmujących się m.in. edukacją oraz zdrowiem publicznym. Szkoły mogą zgłaszać się do programu, a także wziąć udział w tematycznym konkursie do 31 października 2018 r.

 

Edukacja żywieniowa w szkole

Z początkiem roku szkolnego ruszył nowy program edukacyjny pod nazwą „5 porcji zdrowia w szkole”. Jego celem jest zwrócenie uwagi na potrzebę edukacji w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat i jednocześnie jej wczesne rozpoczęcie. Program jest skierowany do uczniów II i III klas szkół podstawowych z całej Polski oraz ich nauczycieli, dyrektorów szkół i dietetyków szkolnych. To właśnie te osoby, na co dzień związane z edukacją dzieci, będą dzielić się wiedzą na temat zasad zbilansowanej diety z uczniami. – Dla rozwoju najmłodszych duże znaczenie ma wiedza na temat roli prawidłowego odżywiania w życiu człowieka. Ważne jest także budowanie wśród nauczycieli świadomości, że edukacja żywieniowa jest istotna. Im wcześniej dziecko pozna właściwe zasady zdrowego odżywiania, tym szybciej uzna je za naturalne w swojej codziennej diecie. Pamiętajmy też, że kształtowanie właściwych wyborów dotyczących żywienia jest łatwiejsze wśród najmłodszych, aniżeli późniejsze ich korygowanie – mówi prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Kreatywna nauka zasad prawidłowego odżywiania

Program „5 porcji zdrowia w szkole” umożliwia nauczycielom przeprowadzenie kreatywnych zajęć na temat prawidłowego odżywiania. Wszystkie treści edukacyjne dotyczące zasad zbilansowanej diety zostały zweryfikowane merytorycznie przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ). Dzięki otrzymanym materiałom edukacyjnym, które powstały w ramach programu lekcje na ten temat będą angażujące i ciekawe. W ten sposób uczniowie łatwiej przyswoją wiedzę dotyczącą zbilansowanej diety, dowiadując się m.in., że jej podstawę powinny stanowić warzywa i owoce, a szklanka soku może być ich jedną porcją w ciągu dnia. To szczególnie cenna lekcja, ponieważ Polska, podobnie jak inne kraje wysokorozwinięte wciąż boryka się ze zbyt niskim spożyciem tych produktów – zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. A włączenie warzyw, owoców, a także porcji soku do codziennego menu może nieść za sobą szereg korzyści dla zdrowia na przestrzeni całego życia.